Oslava 110 let od založení sboru ve Ždírci nad Doubravou

O víkendu 27.-28.6.2015 se v rámci oslav "Rodáci 2015" uskutečnila i oslava 110 let od založení sboru dobrovolných hasičů ve Ždírci nad Doubravou. Přípravy na oslavy byly již v několika týdenním předstihu. Vše začalo srazem okolních i dalekých sborů, pozvaných hostů a členů sboru u hasičské zbrojnice, kde se všichni seřadili ke slavnostnímu průvodu městem. v čele průvodu byla naše "koňka" zapřažená do dvou tažných koňů. Následovaly mažoretky, za nimi prapory se stráží, uniformovaní hasiči, hasiči v pracovním obleku a nakonec naše sportovní družstva žen, dětí a dětí ze sousedního Kohoutova.
Průvod vyrazil od zbrojnice ve 12hodin a po ulici Žďárská zamířil k náměstí. Cestou se zastavil u pomníku padlých, kde jsme slavnostně položili věnec k uctění památky. Poté průvod došel až na náměstí před tribunu, kde se slavnostně seřadil. Následovali projevy a poté i dekorování stuhou ze 110 lety, kterou nám na náš prapor připnul starosta města.
Po slavnostních oficialitách náše představení pokračovalo ukázkou z historie, kdy na naší koňce členové sboru v historických uniformách ukázali, jak dříve naši předci hasili požáry.
V dalším programu, který byl nabitý v rámci setkání rodáků se dostalo ještě na naše nejmenší družstvo mladých hasič, které předvedlo své umění. Pozadu nezůstali ani mladí hasiči z Kohoutova, kteří též ukázali, jak skvěle umí provést požární útok.
Naše povinnosti následně pokračovali v zajištění zábavy na hasičském cvičišti, kde zahrála a zatancovala country kapela Colorado z Velkých Pavlovic. V půl 11 byl též odstartován velký ohňostroj k oslavám.
V neděli pokračovaly naše oslavy dnem otevřených dveří v hasičské zbrojnici, kde si mohly návštěvníci prohlédnout veškrou naši techniku, zázemí, které máme, kroniku, současné, ale i historické fotografie, byla též spuštěna i prezentace zajímavých fotografií za posledních 10 let z činnosti sboru. Pro návštěvníky bylo připraveno posezení a pohoštění.V rámci oslav byla též vydána brožura, která ve stručnosti mapuje historii našeho sboru a která je doplněna pár fotografiemi. Tuto brožuru je možné získat na infocentru ve Ždírci nad Doubravou.

SDH Ždírec děkuje všem, kteří se podíleli na uspořádání oslav, zůčastněným sborům a všem hostům a spoluobčanům.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...