Předvánoční přespání


Letošní přípravy byly všelijaké, měli jsme pocit, že se nám nic nedaří a vše jde proti nám. Nedali jsme se a šli hlavou proti zdi. Na výrobu ručního vánočního přání jsme letos neměli dostatek času, a tak moc děkujeme Františkovi za jeho přípravu a vytištění. Malý dárek jsme však udělat stihli, a to krásné sněhuláčky z pivních víček – děkujeme všem za jejich rychlé nasbírání. Takže přání máme, dárek taky, společná fotka našich důchodců z výroční valné hromady vytištěna a můžeme začít.

Sešli jsme se v pátek 6.12.2019 v 17:00hod v hasičárně. I tentokrát jsme byli téměř všichni, přihlášených bylo 27 dětí – věkové rozpětí 1. třída ZŠ až 2. ročník SŠ. Veškeré oblečení, spacáky, karimatky a batohy jsme odložili na vyhrazené místo v garáži. Pár organizačních záležitostí, nabalit dárky, obléknout a pak už hurá za našimi hasičskými důchodci. U každého domu jsme zazpívali písničku a předali naše dárečky. Dětem se dostalo velkého poděkování + sladkosti a ovoce, za které moc děkujeme. Radost v očích důchodců, milé přijetí a sem tam i slzička byla tím největším dárkem pro nás pro všechny. Užili jsme si i krásnou procházku nazdobeným Ždírcem. Letos jsme mohli nechat doma šály, čepice, rukavice a někteří nechali doma i zimní bundy. Venku bylo nádherně, na začátek prosince opravdu zvláštní počasí. Po procházce zpět do hasičárny, kde už byla téměř připravena večeře. Před ní jsme měli možnost vidět autentický záznam z dopravní nehody, ze které se naši chlapi právě vrátili a samozřejmě jsme to měli i s komentářem a odborným výkladem. V průběhu večeře jsme si pustili prezentace fotek a videí z let minulých a bylo u toho opravdu hodně veselo. Některé děti měly možnost vidět svůj vývoj v průběhu téměř 9 let – tak dlouho jsou už u hasičů. Po večeři proběhlo rozdělení do tří družstev a mohla vypuknout zábava. Nejdříve kreslení, které si děti kupodivu opravdu užívaly a museli jsme ho několikrát opakovat. Jeden z vedoucích vyprávěl pohádku, báchorku a vždy jeden z každého družstva podle jeho vyprávění maloval, druhý vedoucí hlídal časový limit. Když ten vypršel, děti se v malování vystřídaly. Nad vzniklými obrázky pak ještě dobu debatovaly. Následovaly naše oblíbené molekuly, tentokráte vytuněné – správný počet členů skupiny a ještě se museli dotýkat správnou částí těla, např. 3 členové a dotýkají se pravou rukou, 6 členů a nosem... Pokračovalo se v přenášení papírků s tajným vzkazem metrovým brčkem, dále děti předvedly po skupinkách krátkou scénku – nejprve normálně a poté pozpátku. Za odměnu dostal každý svůj balíček plný sladkostí a ovoce. Společný dárek děti dostanou na jaře – kompletní sadu vybavení na 60m a 100m překážek. Již téměř o půlnoci se pustily do tancování Just Dance podle televizní předlohy. Ti, kterým se nechtělo ještě spát, se přemístili do garáže a dožadovali se soutěže v pití panáků limonády nebo čisté vody brčkem na čas. Spát se děti odebraly až kolem půl třetí ráno, ale ještě dobu tam bylo slyšet štěbetání. Z tělocvičny základní školy jsme si opět půjčili dva velké gymnastické koberce, na kterých si děti ustlaly. Kdo se nevešel, vytáhl svoji karimatku, stejně jako vedoucí. 

V sobotu ráno žádný budíček, děti se začaly postupně probouzet kolem 9 hodiny. Sbalit, smotat koberce, přinést stoly a židle, nasnídat se a hurá domů. Hezky se to řeklo, ale realita byla jiná. Venku bylo vše pod jedním ledem, z hasičárny jsme pomalu nemohli ani vylézt. Domů se děti rozcházely před polednem, pomohly uklidit a ti starší odvést zpět do tělocvičny koberce. Zbylé děti se dvěma vedoucími vyrazily autem ještě na Nové Ransko za paní Šťastnou, také jí zazpívat koledu a předat dárečky. 

 

Kalendář akcí

celý kalendář akcí...