NÁVŠTĚVA POSLANECKÉ SNĚMOVNY

A HASIČSKÉ ZBROJNICE

 

 

V pondělí 20.5.2019 jsme vyrazili nikoliv do školy a do práce, ale směrem k hasičárně. Sraz byl v 7:30hod. Na pozvání pana poslance Poslanecké sněmovny ČR a předsedy Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Kotena jsme jeli do Prahy, abychom navštívili Poslaneckou sněmovnu a poté hasičskou stanici na Smíchově. Tu jsme si sami vybrali. Autobusem pana Růžičky z Hlinska jsme bezpečně dojeli až téměř před Poslaneckou sněmovnu. Bohužel počasí nám ten den vůbec nepřálo, od samého rána krápalo, bylo zataženo, ale krásně teplo. Hned na začátku se nás ujala asistentka pana Kotena, která nám předložila celý program a vysvětlila co a jak. Nejdříve jsme se všichni sešli v informačním středisku Poslanecké sněmovny, kde jsem měli možnost shlédnout krátký film o historii a založení Poslanecké sněmovny. Poté jsme se rozdělili do dvou skupin a vyrazili už přímo do Poslanecké sněmovny, kde jsme museli všichni projít bezpečnostní kontrolou. To bylo pro děti velmi zajímavé, některé toto ještě nikdy nezažily, byla na nich vidět obava z toho, aby v bezpečnostním rámu "nepípaly". Zvládli jsme to všichni a pak už hurá na prohlídku. Měli jsme možnost vidět prostory jednacího sálu – nejzajímavětší byl řečnický pultík, děti hledali také místa pro ně známých poslanců, podívali jsme se na galerii pro veřejnost, někteří nahlédli také do kanceláře pana poslance Kotena. Honzu a Františka zaujala stěna SPD, před kterou se natáčí jednotlivé spoty a tak nelenili a i oni dva předvedli velmi povedený rozhovor (František v roli reportéra, Honza v roli poslance). Nakonec jsme se všichni sešli kolem poledne v zasedací místnosti SPD, abychom probrali další program. Venku totiž lilo jako z konve a plánovaná návštěva Karlova mostu a Pražského hradu nebyla bohužel možná.

Po domluvě s hasičskou stanicí číslo 7 – Smíchov, jsme se tedy vydali právě tam (původně to bylo plánované až na třetí hodinu odpoledne). Na hasičské stanici nás přivítali opravdu vřele. Ještě než jsme se vůbec stačili rozkoukat, houkli výjezd a my tak mohli sledovat vše v přímém přenose. Poté jsme si mohli prohlédnout veškerou techniku včetně sanitního vozu, mohli jsme se do aut podívat, posadit, prohlédnout si podrobnou mapu celého obvodu. Jeden z místních hasičů, Kuba, nám předvedl celý zásahový oblek, včetně dýchacího přístroje, vyváděcí obličejové masky a řekl nám, co k čemu slouží, na co se co používá. Děti měly možnost klást i všetečné otázky. Místní hasiči pro nás měli připravenou i opičí dráhu s lanovkou, ale vzhledem k nepříznivému počasí jsme na tuto atrakci nemohli. Takže už jenom rozloučení, poděkování a jedeme domů. Na Pražský hrad a Karlův most se podíváme společně někdy jindy. Cestou zpět jsme se zastavili ještě v Kutné Hoře a pak už přímou cestou domů.

Ještě jednou děkujeme panu poslanci Kotenovi za příjemně strávený čas v Poslanecké sněmovně a za možnost navštívit jednu z nejmodernějších hasičských stanic.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...