Česko-polské odpoledne

 

Česko-polské partnerství mezi ZŠ a MŠ Ždírec nad Doubravou a Zespołem Szkół v Osiecznej trvá již druhým rokem. Letos přijeli polští kamarádi na výměnný pobyt do Ždírce a na žádost ředitele základní školy jsme pro ně v pátek 7.6.2019 uspořádali hasičské odpoledne. Zúčastnili se žáci obou škol, pedagogičtí pracovníci, rodiče i široká veřejnost. Celkem bylo na Fire Aréně kolem 150 účastníků.

Všemu předcházela důkladná příprava a plánování. Sešli jsme se na hasičském cvičišti, abychom si připravili vše potřebné – místo pro dopravní nehodu, figuranty, soutěže, kádě s vodou a materiál na útoky, ohniště na opékání buřtů. Celou akci ozvučil náš vrchní DJ Kuba Hájek, a to velmi zdařile. Nic neponechal náhodě a z reproduktorů tak byl slyšet výběr toho nejlepšího z polské hudby. Samozřejmostí byly písničky na přání. Než přišli první návštěvníci, namaskovali jsme naše figuranty (nechybělo bezvědomí, odřeniny, spousta krve ani otevřená zlomenina nohy). Mezi figuranty byla i polská paní učitelka. Místo dopravní nehody připraveno – auto s řidičem a spolujezdcem srazí mladého cyklistu. Voláme na tísňovou linku, že se stala dopravní nehoda, udáváme polohu. Během okamžiku už je slyšet houkání sirény a hasičské auto se řítí k nehodě. Velitel zásahu obhlíží situaci, rozdává úkoly. Nutné je zajištění bezpečnosti, a to jak svojí, tak všech okolo. Zdravotník se ujímá sraženého cyklisty, ošetřuje zranění a odnáší ho do bezpečné vzdálenosti. Ostatní se snaží dostat zaklíněné osoby z vozidla. Je nutné použít stříhací nůžky a rozbíječ okna. Jako první vytahují ven spolujezdce, polskou paní učitelku. Nasazují krční límec, pokládají ji na nosítka a odnášejí mimo. Zároveň prosí okolní lidi, aby s „pacientem“ zůstali, kontrolovali jeho stav a jakoukoliv změnu ihned hlásili. Využití přihlížejících lidí je velkou pomocí. Pro návštěvu z Polska to byl opravdu zážitek, vidět paní učitelku v takovéto nezvyklé pozici. Nakonec vyndávají řidiče. Po skončení ukázky byl prostor pro dotazy. Hlavně polské obecenstvo této možnosti hojně využilo. Krásná byla souhra polských a českých učitelů v roli překladatelů. Polský dotaz byl přeložen polskou paní učitelkou do angličtiny a z angličtiny ho překládala hasičům paní učitelka Mikanová do češtiny. A pak zase obráceně. Po ukázce následovala víceméně volná zábava. Byly připraveny různé soutěže – lyžování ve čtveřicích, stříkání džberovkou na cíl, motání hadic nebo sportovní disciplíny v režii Skifanatiku, pod vedením pana Dostála – koloběžky, slackline – guma natažená mezi stromy a bungee running – cílem je dostat se co nejdále dopředu, ale stále se napínající bungee lano připevněné v pase stahuje soutěžícího zpět. Naši nejmladší mladí hasiči předvedli také několikrát požární útok a poté dostali možnost vyzkoušet si ho všichni přítomní. A zájem byl, nejenom z řad dětí, veliký. Odvahu našly i paní učitelky, které dokonce postavily výhradně učitelské družstvo.

Na hasičském cvičišti jsme vydrželi až do večerních hodin, užili si zábavu a s klidným srdcem můžeme říci, že se nám program vydařil (i když původně mělo být vše jinak).

 

 

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...