Rescue Marathon Kids

 

V pátek 31.8.2018 jsme odjeli se dvěma družstvy mladých hasičů na dvoudenní setkání mladých záchranářů do Kostelce u Heřmanova Městce. Společně s dětmi se vydaly 3 vedoucí, 4 figuranti a jeden řidič. Postavené jsme měli jak družstvo starších – Eliška P., Marek, Domča, Pája a Tomáš, tak družstvo mladších – Honza, Roman, Rosťa, Kuba a Káťa. Pro děti byly vytvořeny dvě trasy – pro mladší 5 stanovišť, 6km a pro starší 7 stanovišť a 10km. Společně s námi tam byli např. 2 týmy ČČK Prahy 1, Medic Ústí nad Labem, SDH Nymburk, tým gymnázia Roudnice nad Labem, 2 týmy ČČK Štětí, skautky a skauti Heřmanův Městec.

Na základnu bývalých kasáren jsme dorazili kolem půl šesté večer, ubytovali se a pak už jenom vyčkávali a navazovali kontakty s jinými družstvy a velmi mohutná komunikace probíhala mezi těmi, kteří se znají z jiných akcí z ČČK Praha. Následovala večeře, porady a informace o celé akci. Děti se také mohly zúčastnit minikurzu volání na záchrannou službu, lokalizace v terénu, resuscitace, používání speciálních pomůcek.
Po desáté hodině večerní vše vypuklo. Křižovatka nedaleko základny se proměnila v místo hromadné dopravní nehody dvou osobních automobilů s různými zraněními. Týmy si při zásahu vyzkoušely spolupráci s ostatními, zásah ve ztížených podmínkách – tma, zima, hluk, rozdělení jednotlivých zranění dle vážnosti a jejich ošetření. Druhou akcí byl útok zdivočelých včel a následné řešení krizové situace s ošetřením zraněných. Po celé akci následovalo zhodnocení.
Sobotní ráno jsme po snídani zahájili v 8hod nástupem a rozdáním instrukcí a mapy terénu. V 9hod začal samotný marathon. Trasa nebyla tentokráte nijak dlouhá, přechody mezi jednotlivými stanovišti se daly velmi dobře zvládnout, terén nenáročný. Na jednotlivá stanoviště jsme se museli dostat pěšky, pouze za pomoci mapy a navigace. Bohužel počasí nám ani trochu nepřálo, celý marathon pršelo, takže tomu byla přizpůsobená i jednotlivá stanoviště. Vše se většinou soustředilo pod jediný stan, takže celkový dojem z „místa činu" nebyl tak silný. Na stanovištích jsme se setkali s těmito situacemi:
U mladších, kteří měli vše zakomponováno do pohádky:
1/ Sněhurka otrávená jablkem
2/ požití jedovatých hub, pokousání psem, poranění nohy
3/ srážka cyklistů
4/ postřelený Cipísek a Manka, zvrtnutý kotník u Rumcajse
5/ stanoviště resuscitace

U starších pak:
1/  na rozjezd měl každý ze zasahujících ošetřit jedno lehké krvácející poranění
2/ ohýnek v lese – popáleniny, nadýchání kouřem
3/  maminka šla s dětmi, z nichž jedno bylo na vozíčku, na procházku, zastihl je déšť a oni se schovali do polorozpadlého domu, postižený chlapec zkolaboval a další děti se zranily
4/  horolezci lezli po skalách a zřítili se dolů
5/ v kuchyni – díky hloupé sázce jeden ze zraněných vypil kyselinu, druhý jar a další se pořezali o střepy
6/ autonehoda – řidič dostal epileptický záchvat a v důsledku toho auto s pěti pasažéry narazilo do stromu
7/ resuscitace dospělého a dítěte

Celý marathon skončil v odpoledních hodinách celkovým zhodnocením. Pro děti (i pro nás dospělé) to byla přínosná akce a doufáme, že si z ní děti odnesly alespoň něco málo do praktického života a budou schopni adekvátně zareagovat v případě nějaké nehody, úrazu... Naše družstva se mezi ostatními neztratila a odvedla velmi dobrou práci. Družstvo mladších bylo dokonce hodnoceno jako nejlepší ve své kategorii.

 

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu FIREARENY pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
celý kalendář akcí...