Zdravotnická akce
s ČČK Praha a skauty z Heřmanova Městce

 

Prodloužený víkend od čtvrtka 16.11.2017 do neděle 19.11.2017 strávily dvě vedoucí a 14 mladých hasičů v Chrudimi na zdravotnické akci. Zde měly děti možnost si zopakovat, co už vědí, něco nového se přiučit, vyzkoušet si svoje znalosti a dovednosti v modelových situacích, získat nové kamarády, zažít různá dobrodružství a zahrát si spoustu her.

Vyjížděli jsme v 16:45hod vlakem ze Ždírce. Tentokráte žádné přestupy ani zpoždění, za hodinu jsme byli na nádraží v Chrudimi. Ubytovaní jsme byli ve skautské základně na sídlišti, hned naproti plaveckému bazénu. Prostory pěkné – dvě velké místnosti, jedna menší, pidikuchyňka a wc. Z nádraží to bylo asi 1,5km pěšky. Po příchodu už na nás čekal Radim s dětmi z Prahy a skauti se svojí vedoucí z Heřmanova Městce. Hlavní organizátor Ivča přijela až déle a v pátek pak dorazila ještě Míla s dětmi a v sobotu Šimon. Některé děti se z předešlých akcí již znaly, ostatní se velmi rychle skamarádily. Škoda jen, že skauti měli opravdu přísný režim a moc se kamarádit nemohli. Večer byl ve znamení výuky zdravovědy – přednášel Radim (jak zastavit krvácení, jak si poradit s tepenným krvácením, co je to šok a krizové stavy, stabilizovaná poloha). Poté večeře a společné seznamování u různých her a samozřejmě Radim v obležení všech dětí.

Pátek - Vzhledem k tomu, že děti byly hrrr do vzdělávání, pokračoval Radim s výukou zdravovědy i v pátek po snídani – život ohrožující stavy, správné přetočení člověka. Pak chvíli oddech, pauza na svačinu. Poté se děti rozdělily na dvě skupiny – začátečníky a pokročilé. Začátečníky si vzala k sobě Míla a probírala s nimi základy zdravovědy, opakovaly si to, co se naučily s Radimem, učily se zacházet se šátkem, zvládnout stav bezvědomí. Druhá skupina se mezitím maskovala, povídala si o jednotlivých zraněních a učila se je ošetřit v modelových situacích. Po obědě odpočinek a poté hromada. Velké děti byly za dveřmi a ostatní, včetně vedoucích, se poskládali různě na sebe a udělali hromadu. Ti, co byli za dveřmi, je museli opatrně vytahovat a zjišťovat, zda dýchají. Malá svačinka a hurá do města na procházku. Prošli jsme si náměstí a další zákoutí, navštívili cukrárnu. Vrátili jsme se akorát k večeři. Po ní se pustily děti do psaní dopisu do budoucnosti. Psaly o sobě, o rodině, o kamarádech, o svých snech, o tom jak si myslí, že bude vypadat jejich život po x letech. Na obálku napsaly svoji adresu a datum, kdy ho chtějí poslat – objevovali se data jejich 15. nebo 18. narozenin, nebo zcela náhodná. Ivča si všechny dopisy sesbírala a v dané datum je dětem vždy odešle. Doma jich má už pěkný balík. Děti si přály nějaký noční zásah, a tak jsme jejich přání splnili. Půlnoční masakr při obětování lidské oběti. Perfektní namaskování zajistila Ivča s Honzou – proměnila vedoucí a pár dětí ve zrůdy. Všude přítmí, pouze plápolání svíček a do toho sténání a monotónní zvuky příšer. Akce může vypuknout. Děti za dveřmi opatrně nakukují dovnitř a zase se stahují zpět. Po chvíli se odhodlali vstoupit první odvážlivci a začali mapovat situaci, rozdělili si jednotlivé posty, začali vyjednávat se zrůdami a ošetřovat zraněné. Nakonec se odvážily vstoupit přímo do dění všechny děti, překonaly tak sami sebe a dokázaly si, že společně toho zvládnou opravdu hodně.

Sobota – Po snídani se náhle objevily tři záhadné postavy a přinesly poselství o tom, že večer čeká na děti stezka plná úkolů. Do oběda si stihly děti ještě zopakovat postup při resuscitaci dospělého i dítěte, ošetření běžných i těžších ran a zahrát si venku pár her. Po obědě a poledním klidu jsme vyrazili do města zahrát si hledací hru. Přímo v centru Chrudimi se děti rozdělily na pět skupin, v každé z nich byly zastoupeny děti různých věkových kategorií. Skupiny obdrželi plánek náměstí s přilehlými uličkami, papír s 20 různými otázkami a jeden s tajenkou. Úkolem každého týmu bylo získat odpovědi na otázky a doplnit tajenku. Měli na to daný časový limit a bylo už jenom na nich, jak si jednotlivé úkoly rozdělí nebo zda je budou plnit vždy všichni najednou. Vedoucí vyplnili volný čas prohlídkou historické části Chrudimi a návštěvou cukrárny :-). Děti byly šikovné a ve stanovený čas měly sesbírané informace téměř ke všem otázkám i tajence. Poté jsme všichni vyrazili do Muzea loutek, kde měly děti možnost vidět vývoj loutek, podívat se úplně nahoru do věže, odkud byl kouzelný výhled na stmívající se Chrudim, nakouknout do pekla nebo si koupit dárečky v místním obchůdku. A sladká tečka nakonec – všichni do cukrárny. Na základnu jsme se vrátili za úplné tmy. Odpočinout, navečeřet a chvíle osobního volna, které děti využívaly ke společným hrám. A pak zase obléknout a šup ven, kde měli skauti připravenou stezku, kde děti plnily různé úkoly a dostávaly body – úvazy uzlů, poznávání bylinek, historie...

Neděle – snídaně a honem balit, abychom stihli ještě nějaký program. Děti byly sbalené opravdu rychle, těm menším jsme pomohli se sbalením spacáku, najít chybějící věci a dostat je všechny do batohu – zajímavé, že při odjezdu je jich vždycky nějak víc. Děti si stihly zahrát ještě velmi zajímavé a zábavné hry – „ahoj vajíčko, co potřebuješ vajíčko, pošli to vajíčku", „jede vlak, závory jdou dolů – „bžum bžum bžum, ding ding ding, šššššššššš" - kdo nezažil nepochopí :-). U těchto her si všichni užili spoustu zábavy, pusa od ucha k uchu, řev a smích až někomu slzy tekly. Poté si děti vyrazily před základnu zahrát vajíčkovanou. Všichni stojí v kruhu a házejí si syrovým vajíčkem. Pokud vajíčko „obejde" celý kruh bez rozbití, udělají děti krok vzad a kruh se zvětší. A opět putuje vajíčko po jeho obvodu. Kruh se postupně zvětšuje a zvětšuje se také vzdálenost pro házení vajíčka. I zde si děti užily spoustu legrace. Pak sesbírat skořápky, umýt ruce a mohli jsme vyrazit na venkovní hřiště, které bylo kousek od základny – různé posilovací stroje, překážky, zvedání pneumatiky... Děti se vyřádily, porovnaly svoje síly a pak už na oběd. Po obědě úklid celé základny, sbalení posledních věcí a odchod na nádraží. Cesta utekla velmi rychle a po třetí hodině už na nádraží ve Ždírci čekali natěšení rodiče. A to byl konec letošním výletům. Ještě přespání v hasičárně a pak už sbohem v roce 2018.

 

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...