Schůzky a pravidelné tréninky mladých hasičů v roce 2017


Schůzky

4.2.2017 – výlet zimním Podoubravím (viz. článek)
10.2.2017 – první schůzka v roce 2017. Sešli jsme se v 16hod v hasičárně. Kromě dětí na školním lyžařském výcviku, jsme se sešli všichni. Nejdříve jsme probrali potřebné věci k nové sezóně, řekli si pár organizačních informací a na konci si zahráli Bingo. A jen pro zajímavost – první schůzka, první zapomenutý batoh.
17.2.2017 – schůzka v hasičárně od 16:00hod. Děti si zopakovaly uzle, ti menší se je snažili alespoň trochu naučit.
24.2.2017 – zrušeno, jarní prázdniny
28.2.2017 - kondiční trénink
3.3.2017 – schůzka v hasičárně, kde probíhala příprava na Hlinecké piškvorky. Pouze omezená účast dětí, jelikož deset jich bylo na akci ŽdíHa v Sezimově Ústí. Děti si vyzkoušely téměř všechny činnosti, které se na hasičských piškvorkách objeví.
10.3.2017 – schůzka tentokráte v tělocvičně od 15:00hod. Rozdělení do družstev na Piškvorky a vyzkoušení si všech jednotlivých disciplín.
14.3.2017 - kondiční trénink
17.3.2017 – schůzka v hasičárně. Opět trénink jednotlivých disciplín na Piškvorky. Nyní již podle družstev. Zítra nás budou reprezentovat 2 družstva mladších a 2 starších, celkem 17 dětí. Část tréninku pobíhala venku – štafeta dvojic, ostatní jsme vzhledem ke špatnému počasí museli trénovat v hasičárně. I tak jsme si ale poradili a všechny disciplíny pečlivě vyzkoušeli.
24.3.2017 - Od 15hod v tělocvičně. Ze začátku jsme se pobavili o složení jednotlivých družstev na požární útoky. Dochází k velké změně u družstva mladší A, které již letos přejde do starších. Dále se řešila otázka jarního kola hry Plamen. Poté měly děti kratší rozcvičku, aby se rozehřály a pak už šup na soutěže. Do tělocvičny jsme si navozili celé dvě sady hadic a všechna družstva předvedla svoje znalosti v sestavování základny. Po zimním odpočinku zcela bez chybičky postavilo celou základnu družstvo mladší A – nyní již starší B. Dále si děti mohly vyzkoušet napojování hadic na čas, sestavení celého vedení, velmi napínavá byla soutěž v motání hadic. Zde jsme si sestavili tabulku na další měsíce a dohodli se, že každý měsíc vyzkoušíme motání hadic na čas a nejlepší výsledky zapíšeme do připravené tabulky, aby bylo vidět postupné zlepšování jednotlivých členů. A jaký by to byl trénink bez požárního útoku? I v tělocvičně to lze. Děti si postavili celou základnu, vedoucí Lucka dělala mašinu, zbylé děti káď a mohlo se útočit. Legrace jsme si užili spoustu a příští trénink snad už venku J.
28.3.2017 - kondiční trénink
31.3.2017 – Konečně venku. Počasí nám doposud moc nepřálo, stále byla zima a pršelo. Dnes je konečně teplo a my můžeme ven. Sešli jsme se v 15:30hod na boudě, vytáhli veškerý materiál, mašinu a šup zkoušet náběhy. V letošní sezóně máme 2 družstva starších a 1 mladší. Bohužel kvůli nedostatku dětí v mladší kategorii muselo doposud mladší družstvo A (loňští vítězové HB ligy) přestoupit do starší kategorie. Zůstalo původních 5 dětí a k nim se přidali další 2 starší – Tomáš A., který u daného družstva působil na pozici rozdělovače a Martin, který bude na pozici strojníka. Ostatní zůstávají na svých pozicích. Každé družstvo si suché náběhy vyzkoušelo několikrát. Dále si děti vyzkoušeli štafetu dvojic – každý všechno a spojování hadiček ze štafety 4x60m a překonání bariéry. Snad nám to počasí vydrží i na příští tréninky.
4.4.2017 - kondiční trénink
7.4.2017 - Tak opět ošklivo a ke všemu šílená zima. Teplota se pohybuje kolem 6st., každou chvíli prší nebo dokonce sněží. Musíme tedy improvizovat. Scházíme se na boudě, kde máme veškerý potřebný materiál a k tréninku využíváme prostory boudy. Hned na začátku jsme vytvořili desetičlenná družstva – jedno starší, jedno mladší. Zůstali nám plonkové tři děti, které po domluvě poběží za mladší družstvo Krucemburku. Příští týden se sejdeme a doladíme jednotlivé pozice. Tak a můžeme začít s přidělováním pozic pro jednotlivé členy družstva. Docela to jde, starší si svoje pozice pamatují z loňského roku, nemusíme se moc dlouho dohadovat. U mladších to trvá déle, ale i u nich dojdeme do zdárného konce. Mezitím starší děti připravili prostor a materiál pro štafetu dvojic (dovlekly hydrant, přinesly hadici, proudnici) a postupně všechny děti přidělené na hydrant si celou disciplínu vyzkoušely. Pouze ústně jsme si popsali průběh štafety 4x60m a poté se rozešli domů. Ach to počasí.
14.4.2017 – Počasí sice nic moc, ale neprší a můžeme být venku. Děti si připravily dráhu na štafetu dvojic a také jsme vyndali veškerý materiál na požární útok. Rozdělení do dvou desetičlenných družstev proběhlo vcelku rychle a mohli jsme začít s tréninkem. Jedno družstvo zůstalo na cvičišti, druhé odjelo s Tomášem a Klárkou na Kohoutov, kde již měli připravenou dráhu na štafetu 4x60m. Vezli si s sebou pouze materiál na dvojičky a hydrant. Celou štafetu 4x60m si všichni několikrát vyzkoušeli, byli upozorněni na chyby a sporné části jim byly vysvětleny. Družstvo, které zůstalo na cvičišti, zkoušelo suché náběhy a také štafetu dvojic – hydrant. Po příjezdu dětí z Kohoutova se obě družstva vyměnila.
18.4.2017 - kondiční trénink
21.4.2017 – Den před jarním kolem hry Plamen. Fučí, zima, teplota pouze kolem 9st, ale neprší a můžeme být venku. Schůzku krátíme pouze na hodinu, ale i tak jsme zmrzlí od studeného větru. Děti si opět upevnily svoje pozice na jednotlivých postech, vyzkoušely si štafetu 4x60m - bez kladiny (nemělo cenu ji na jeden den stavět) a štafetu dvojic. Požární útoky – suché náběhy jsme tentokráte úplně vypustili. Je konec dubna a útoky s vodou si letos děti ještě nevyzkoušely.
28.4.2017 – volná schůzka, žádné trénování. Opět prší a je zima. Sešli jsme se na boudě. Nejdříve proběhlo „slavnostní" předání diplomů a pohárů pro obě družstva – mladší i starší, kteří se zúčastnili jarního kola hry Plamen. Protože v den konání Plamene byla zima, pršelo, sem tam chumelilo, odjely děti domů hned po zdolání poslední disciplíny, na vyhlášení výsledků nečekali. Až po týdnu se tedy dozvěděly, že starší družstvo skončilo v oblastním kole na 3. místě, v celkovém hodnocení i s body z podzimu také na 3. místě. Družstvo mladších skončilo v oblastním kole na místě druhém a v celkovém hodnocení hry Plamen také na druhém místě – postupovém na kraj. Po předání všech cen se ti neodvážnější vydali pomoci dospělákům se stavěním hranice na pálení čarodějnice a tahali větve z čističky. Na konci byli celí od bláta, mokří, špinaví, ale spokojení, že i oni mohli s přípravou pomoci. Ostatní děti a Lucka s Janou mezitím vytvořily krásnou čarodějnici, která bude jistě ozdobou při nedělním reji na pálení čarodějnic.
2.5.2017 - kondiční trénink
5.5.2017 – výlet do Havlíčkova Brodu na stanici profesionálních hasičů (viz. Článek)
9.5.2017 - kondiční trénink
12.5.2017 – trénink venku, konečně je docela hezky, můžeme vytáhnout mašinu i veškerý materiál, ale hlavně – možná bude VODA. Všechna tři družstva si nejprve zkoušela suché starty, postavit základnu a suché náběhy. Trénovali jsme na obou základnách. Na konci si každé družstvo zkusilo několik útoků s vodou. To bylo radosti.
19.5.2017 – trénování požárního útoku, venku a s vodou. Děti se rozdělily na tři družstva a trénování mohlo začít. Jedno družstvo si stavělo základnu a vyzkoušelo si pár suchých startů a pak už jenom s vodou. Druhé družstvo si stavělo základnu na druhém platě a stále dokola zkoušelo suché starty, náběhy, s roztažením hadic i bez. Třetí družstvo motalo hadice na čas. Po určitém čase se všechna družstva vyměnila.
23.5.2017 - kondiční trénink
26.5.2017 – Je teplo, opravdové teplo, svítí sluníčko. Jednotlivá družstva tentokráte přicházela postupně, na čas. V 15:00hod dorazilo starší družstvo A, naši ostřílení. Rozcvičit se, postavit základnu, pár suchých náběhů a pak už intenzivně půl hodiny jenom požární útok s vodou. Družstvo starší B přišlo na půl čtvrtou. Na ně jsme si vyhradili celou hodinu, protože nám přešli z mladší do starší kategorie a je třeba řádně natrénovat zadní pozice. Opět několik pokusů na sucho a pak oblíbená voda. Nejmenší dorazili na čtvrtou hodinu – paralelně se staršími zkoušeli na druhé základně suché starty, stavění základny a náběhy. V půl páté pak vyrazili hned na útoky s vodou. Trénink se vydařil a v neděli hurá na první kolo ligové soutěže do Herálce.
30.5.2017 - kondiční trénink
2.6.2017 -  stejně jako minulý týden – v 15hod starší A. Jde to rychle, rozcvička, párkrát suché starty a pak s vodou. Starší B v 15:30hod – to si muselo dnes projít velkou změnou. Filip P. si hned po nedělní soutěži zlomil ruku, takže super sádra. Na koši ho zastoupí Eliška P. z družstva starší A, na středy musel Honza, který velmi nerad opouštěl svoji pozici proudaře. Místo něj nastoupila Káťa a na béčka naklusal Máťa. Takže půlka vyhrazené doby padla na suché starty a pak zkoušky s vodou – zadní část docela klape, Káťa bude muset vypilovat sestřik. A všechno nanovo, až Filipovi sundají sádru. Ale to všechno se zvládne, mají před sebou několik let ve starším družstvu, začali oprati ostatním ve starší kategorii brzo. Na čtvrtou hodinu dorazilo družstvo mladších – rozcvička, suché starty, voda.
9.6.2017 – vzhledem ke školní zábavě, Slunovratu, mělo trénink pouze družstvo starší B a mladší. V 15hod nastoupilo zcela změněné družstvo starší B a dnes dokonce i bez strojníka, Martin nemohl přijít. Zastoupil ho Marek. Rozcvička a hurá na to. Suché starty a pak s vodou. V 15:45hod přišli mladší, ale k samotnému tréninku se dostali až ve čtvrt na pět. Starší pilně trénovali a ne a ne se odtrhnout od hadic. Moc držíme palce, aby jim to nadšení vydrželo.
13.6.2017 - kondiční trénink
16.6.2017 – dnes konečně všichni (teda kromě Filipa P.). V 15:00hod starší A, kteří tréninku moc nedali. Stále se bavili, posedávali, do ničeho se jim nechtělo. Útok s vodou si vyzkoušeli tak 3x a končili. A to si ještě protáhli dobu určenou pro jejich družstvo. Příště už to tak nebude. Pokud se nebudou snažit, nebudou trénovat. V 15:30hod straší B, kteří se opravdu snaží, a jde jeden útok za druhým. Stejně tak mladší, kteří jsou schopni si sami postavit už i základnu – sice jim to trvá déle, ale dají to.
20.6.2017 - kondiční trénink
23.6.2017 – tento trénink opět o jednoho méně. Honza si vyvrknul palec na noze. Jeho pozici tedy zastoupí Bára z druhého družstva. V 15:00hod se mělo sejít družstvo starší A, ale bohužel. Jeden člen přišel až ve čtvrt na čtyři, takže na celkový trénink pouhých 15min, ani o minutu déle. V půl čtvrté starší B s půjčenou Eliškou P. a Bárou. Vítr přímo proti proudařům, takže při sestřiku neviděli vůbec nic. Vše pěkně klapalo – připravit základnu, útok, smotat hadice a znovu. V 16:15hod družstvo mladší.
30.6.2017 – poslední schůzka před prázdninami, kterou jsme si náležitě užili. Sešli jsme se ještě všichni (kromě dvou, kteří se ani neomluvili). Nejprve si děti sdělily zážitky z vysvědčení, povídali jsme si o plánech na prázdniny. Schůzka nebyla nějak organizována, každý si mohl dělat, co chtěl, stejně tak kdy chtěl odejít. Všichni ale vydrželi až do konce. Děti měly možnost zahrát si různé hry, připravené bylo i malé občerstvení – křupky a melouny. Uspořádali jsme i dvě soutěže – v motání hadic na čas (opět zvítězila Eliška P.) a v běhu na čas. Tomáš připravil elektronické optické závory, které se používají při větších závodech. Startuje se pistolí a po proběhnutí optické závory se běžící čas zastaví. Děti to opravdu bavilo, někteří běhaly xkrát za sebou, jen aby toho druhého předstihli. Např. Domča a Martin byli velkými soupeři, stále měli mezi sebou rozdíl pouhé setiny. A teď už hurá na tábory, dovolené, výlety... S některými se uvidíme brzy – už 13.7.2017 při setkání s dětmi z Tetína na hasičském cvičišti.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...