V pátek 19.2.2016 se uskutečnila první schůzka mladých hasičů v roce 2016. Jednalo se o informační schůzku. Sešli se všechny přihlášené děti, takže hasičárna praskala ve švech. Hned na začátku jsme si stanovili přesná pravidla:
-        jak se chovat a nechovat
-        za každé sprosté slovo, pomluvu, vysmívání se se budou dělat dřepy nebo kliky
-        nutné je omlouvání se na tréninky, pokud nemůžu opravdu přijít – to, že se mi nechce, není omluva
-        na tréninky si mobilní telefon vezmu, ale nehraji si s ním a věnuji se tréninku
-        naslouchám druhému, nechám ho domluvit
-        pokud se mi něco nelíbí, řeknu to a společně se to pokusíme vyřešit
-        hlásím nové kontakty (mobil, email) a reaguji na zaslané emaily nebo smsky co nejdříve
-        na schůzky si nosím svoje jídlo a pití dle svých požadavků (společné občerstvení jen ve výjimečných případech – např. přespání) + při trénincích venku oblečení na převlečení.
Poté se děti seznámili s akcemi na celý rok a proběhlo rozdělení do jednotlivých družstev. Družstvo starší B zůstalo ve stejném složení, mladší A prošlo menší změnou – výměna na postu středů. Družstvo starší A je stále ještě ve vývinu – po odchodu Jáchyma, který už věkově nezapadá do žádné kategorie, se musí najít vhodný kandidát na pozici strojníka a zřejmě dojde i k přesunu na jednotlivých postech. To vše ale ukáže až první zkouška požárního útoku venku. V letošním roce nám vzniklo úplně nové družstvo těch nejmenších a vlastně i samých nováčků. Zde jednotlivé pozice ještě nelze určit, vše se vytříbí až při prvních trénincích venku a uvidí se, která pozice komu a jak padne do ruky.

Trénujeme na první soutěž v letošním roce

 Od 26.2.2016 začaly dětem tréninky na první soutěž letošního roku – Hlinecké piškvorky. Každý lichý týden se setkáváme v hasičárně, sudý týden v tělocvičně základní školy. Ne všechny děti projevili zájem soutěže se zúčastnit, ale i tak jsme postavili dvě družstva po sedmi dětech – jedno starší a jedno mladší družstvo.
Některé disciplíny se objevily již v loňském roce, dvě byly úplně nové. Při každém tréninku se děti rozdělili na dvě skupinky – ti, co trénovali na piškvorky a ti, kteří trénovali uzle, suché náběhy na požární útoky, spojování hadic, trénovali i fyzičku a postřeh, někteří pomohli i s úklidem hasičárny. Naši nováčci teprve nyní zjišťují, co takový trénink obnáší a postupně se seznamují jak s materiálem – hadice, půlspojky, proudnice a další, tak i s technikou startování, vybíhání, spojováním hadic, vázáním uzlů... Už aby bylo teplo a pěkné počasí a mohlo se trénovat venku, děti se již těší na trénování požárních útoků. Ale zpět k piškvorkám.
Trénovali jsme na štafetu 3x15m, kde je nutné zapojit lanko na sací koš, následně spojit hadice B a poté hadice C. Další disciplína – uzlová štafeta. Tady je nutné pořádně natrénovat úvaz na proudnici, zkracovačku a osmičkový uzel. Letos se opět vrátila stará známá disciplína – šroubování matic na čas. Novou disciplínou jsou „mravenci“, ve které se děti musí překonávat různé překážky a kapitán zároveň musí poskládat puzzle obrázek. Další novou disciplínou je „stonožka“, kde děti musí opět zdolávat překážky a postupně si ten první za sebe připevňuje na karabinku další děti. Zde je opravdu důležitá koordinace a spolupráce jednotlivých členů týmu. Jak pilně děti trénovali a co všechno se naučili, se přesvědčíme už brzy. Po Hlineckých piškvorkách se již pustíme do nácviku disciplín na jarní kolo hry Plamen a pokud počasí dovolí, tak i do požárních útoků – i když nejdříve jenom na sucho, bez vody.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...