RescueMarathonKids

Vraťme se zpět na začátek školního roku. V pátek 2.9.2016 se vydalo 5 členné družstvo (Eliška P., Jáchym, Klára, Domča a Pája) se třemi vedoucími, třemi figuranty z SDH Studenec a jedním řidičem na dvoudenní setkání mladých záchranářů do Kostelce u Heřmanova Městce. Pro děti byly vytvořeny dvě trasy – pro mladší 5 stanovišť a pro starší 8. Naše družstvo patřilo do kategorie starší, spolu s dalšími sedmi družstvy - ČČK Štětí, 2x Veselí nad Lužnicí, SDH Nymburk, ČČK Frýdek-Místek, ČČK Praha 1, kroužek PP Roudnice nad Labem.
Na základnu bývalých kasáren jsme dorazili kolem půl páté, ubytovali se a pak už jenom vyčkávali a navazovali kontakty s jinými družstvy. Následovala večeře, porady a informace o celé akci. Děti se také mohly zúčastnit minikurzu sebeobrany.
Po desáté hodině večerní vše vypuklo. Křižovatka nedaleko základny se proměnila v místo nešťastné události - následky špatného zacházení se zábavní pyrotechnikou během oslavy narozenin a z toho plynoucí zranění. Týmy si při zásahu vyzkoušely spolupráci s ostatními, zásah ve ztížených podmínkách – tma, zima, hluk, rozdělení jednotlivých zranění dle vážnosti, jejich ošetření, ukázali si světelnou signalizaci při navádění vrtulníku. Po celé akci následovalo zhodnocení.
Sobotní ráno jsme po snídani zahájili v 8hod nástupem a rozdáním instrukcí a mapy terénu.  V 9hod začal samotný marathon. Trasa měřila téměř 9km a měla 8 různých stanovišť. Na jednotlivá stanoviště jsme se museli dostat pěšky, pouze za pomoci mapy a navigace – terén byl hodně různorodý. Na stanovištích jsme se setkali s těmito situacemi:
1/ u vody – tonutí a rozříznutá noha o střepy + ukázka nasazení krčního límce
2/ v parku – zvrtnutý kotník, zlomenina obou holeních kostí, odřeniny po pádu z kolečkových bruslí, otřes mozku
3/ u lesa – zfetovaná dívka s halucinacemi, protestní podřezání žil, mdloby a zvracení po požití opiátů a drog
4/  výbuch v chemické laboratoři – popáleniny obličeje, rukou, nadýchání se zplodin
5/ v zahrádkách – pokousání psem, krev z nosu, zpacifikování majitele psa – zde šlo spíše o psychologii
6/ na cestě – diabetický záchvat za volantem auta, sražená dívka v bezvědomí – zde bylo nutné zajistit i auto proti pohybu a rozhodnout, které zranění má přednost k transportu
7/ hádka v kuchyni – popáleniny, zajištění ostrých předmětů, likvidace hořící pánvičky a uklidnění hádajících se osob
8/ dřevorubci v lese – sečná rána do holeně sekerkou, zlomená čelist, amputovaný prst na ruce
Celý marathon skončil v odpoledních hodinách celkovým zhodnocením. Opět musíme pochválit velmi dobrou organizaci, vše se řešilo operativně. Pro děti (i pro nás dospělé) to byla přínosná akce a doufáme, že si z ní děti odnesly alespoň něco málo do praktického života. Naše družstvo se mezi ostatními neztratilo a odvedlo velmi dobrou práci.

Sponzoři a pomocníci:
KOMS Mělník, Kolínské sodovkárny, Mlékárna Hlinsko, SDH Heřmanův Městec, SDH Načešice, SDH Kostelec u Heřmanova Městce, sdružení Rescue-info, Elektrárna Opatovice, Chládek a Tintěra a.s., JaGa spol. s r.o., Požární bezpečnost s.r.o., Nivea, Oblastní spolek ČČK Praha 1, Ekopanely servis s r.o, BestDrive, Hamé s.r.o.;

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...