MH na společném setkání v Kutné Hoře

Víkend 4.11.2016 až 6.11.2016 strávilo 10 mladých hasičů a 2 vedoucí v Kutné Hoře společně s dětmi a vedoucími z ČČK z Prahy 7.
V pátek odpoledne jsme vyjeli vlakem směr Kutná Hora. Po menším zádrhelu (vlak nestavěl tam, kde jsme potřebovali a chtěli), jsme se všichni v pořádku dostali na skautskou základnu, kde jsme byli ubytováni. Děti se mezi sebou velmi rychle seznámily a navázaly nová přátelství. Přispěly k tomu i různé seznamovací hry, které jsme si zahráli – např. řekni rychle jméno toho za dekou, zapamatuj si co nejvíce jmen a co o sobě dotyčný řekl. Aby nám bylo teplo, museli jsme si sami naštípat dříví a udržovat oheň ve všech místnostech. Stejně tak jídlo – aby byla naše bříška plná a spokojená, museli jsme si sami vařit, a děti poté umýt nádobí. Pátek byl seznamovací, hráli se hry, povídalo se, prozkoumávala se základna…
V sobotu jsme se probudili do zmrzlého rána – v noci nám vyhaslo v kamnech. To jsme ale rychle napravili a během chvíli už bylo v pokoji krásně teplo. Po snídani se děti rozdělily na dvě skupiny – na začátečníky a ty, kteří již o zdravovědě něco ví. Začátečníci si povídali o základech zdravovědy, učili se techniku obvazování, volat na linku 155 a mnoho dalších důležitých věcí. Starší děti se učili nasazovat krční límec a postupně zjišťovali, k čemu je vůbec potřebný. Děti si jeho nasazování vyzkoušeli mezi sebou. Dále se naučili člověka v bezvědomí přetočit, velmi jednoduchým chvatem, do stabilizované polohy nebo z polohy na břiše do polohy na zádech. Ještě před obědem jsme stihli venku několik her – molekuly, na Kevina, na obry, skřítky a ježibaby, pojď k nám na návštěvu a někoho plácni. Všem vyhládlo a tak hurá na oběd. A pak polední klid a po něm opět ven, tentokráte na prohlídku okolí. Kousek od základny je nádherný kostel a park s dětským hřištěm, které děti samozřejmě využily. Po procházce si děti udělaly tři skupiny – figuranti, zasahující, hodnotící a v kolečku se postupně vystřídaly všechny děti ve všech skupinách. Zkusily si tak roli zraněného, roli "lékaře, záchranáře" a také hodnotícího, kdy měly poznat chyby zasahujících. Jednalo se např. o řezné a tržné rány, předmět v ráně, bezvědomí, podlitiny, zvrtnutý kotník, krev z nosu, popáleniny. Po modelových situacích si děti vyplnily tajenku, jejímž výsledkem byla nápověda pro noční zásah. Dalším tématem bylo správné použití a využití tlakového obvazu, opět si to děti mezi sebou vyzkoušely. Po části učení se děti rozptýlily u hledání otázek a zapisování jejich odpovědí do tajenky. Otázky byly rozmístěné po celé budově základny a úkolem dětí je bylo nejdříve najít a poté také zjistit správnou odpověď, kterou zapsaly do připravené tajenky. Výsledkem byl čas večeře. Ještě před ní však děti absolvovaly přednášku o zajištění auta při nehodě, jak použít výstražný trojúhelník, vytáhnout zraněné. Po večeři měly děti volno pro sebe a pak následoval dětmi velmi očekávaný noční zásah – autonehoda se sraženým dítětem v bezvědomí, řidička diabetický záchvat a spousta dalších menších poranění. Děti musely zraněné rozdělit podle vážnosti, ošetřit a zvolit vhodný transport. A aby toho nebylo málo, ještě před spaním se naučily používat trojcípí šátek na všechny možné způsoby.
V neděli, hned po snídani, jsme vyrazili na výlet po okolí a hlavně do Kostnice. Počasí nám přálo a před obědem nám krásně vyhládlo. Než dospěláci připravili oběd, děti si zabalily svá zavazadla a pomohly uklidit celou základnu. Musíme je moc pochválit, jelikož se opravdu snažili a do práce jsme je nemuseli nutit. Po obědě jsme si zahráli ještě několik her a pak už loučení a hurá na vlak směr Ždírec. Při přestupu v Havlíčkově Brodě jsme dostali dokonce svůj soukromý vagón, jen pro hasiče. Z toho měly děti obrovskou radost. Ve Ždírci nás přivítalo sychravo, déšť, tma, ale také rodiče, kteří si přišli své děti vyzvednout. Dle ohlasů se akce dětem velmi líbila, naučily se spoustu nového, získaly nové kamarády a také nás přesvědčily o tom, že již spoustu věcí znají, drží pohromadě a vzájemně si umí pomoci.Už nyní se mohou děti těšit na akci další, která se uskuteční hned začátkem března 2017. Místo zatím není určeno.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...