Mladí hasiči v plné přípravě

1.4.2016 – schůzka mladých hasičů se uskutečnila v hasičárně. Sešel se téměř plný počet dětí. Jen počasí nám bohužel nedovolilo být venku, takže se veškeré aktivity odehrály v prostorách hasičárny. Děti se rozdělily do čtyř družstev podle toho, jak běhají požární útoky. Máme dvě družstva mladších a dvě družstva starších. Družstvo starší A je stále ve „vývinu“, potřebujeme pěkné počasí, aby si mohly vyzkoušet nové pozice a najít vhodného kandidáta na pozici strojníka. Starší B běhají ve stejném složení. Mladší A – tam došlo ke změně na pozici béčkaře. Místo Kubíka, který přešel do mladších B, nastoupil nováček Míša. Úplně nové družstvo mladší B je složeno, kromě Kubíka, ze samých nováčků. Ti si postupně hledají svoje místo v družstvu a těší se na tréninky s vodou. Kromě starších A si všichni několikrát vyzkoušeli suché starty, náběhy, spojování a motání hadic i celý průběh útoku i s mašinou, bohužel zatím bez vody. Všichni se snaží natrénovat co nejvíce a nováčky můžeme jenom a jenom chválit. Kéž by toto prvotní nadšení vydrželo po celou sezónu.
8.4.2016 – chtěli jsme ven, trénovat útoky a disciplíny na plamen. Bohužel celý den pršelo a byla zima. Takže jsme celou schůzku opět strávili v hasičárně. Mladší děti od tří hodin do půl páté a po nich družstva starších. Mladší vzali trénink opravdu vážně, rozdělili se po družstvech a postupně se střídali při stavění základny, zkoušeli suché starty, náběhy, spojování hadic. Druhé družstvo trénovalo motání hadic, předávky štafetového kolíku a připojování hadice na hydrant. Starší děti bohužel již takového elánu do suchého tréninku neměli. Starší B trénovali stavbu základny, náběhy a suché starty, proběhla také soutěž v motání hadic na čas, kde na plné čáře vyhrála Eliška Pátková. Starší A si vyzkoušelo pouze několikrát stavbu základny a pár náběhů. Proběhlo také předběžné rozdělení dětí na jednotlivé pozice do hry Plamen a zjištění, kdo z dětí může jet na soutěž do Skutče.
15.4.2016 – poprvé venku! Konečně se počasí umoudřilo, a i když dopoledne bylo zamračeno a sem tam spadla nějaká ta kapka, odpoledne vykouklo sluníčko. Mladší družstva se sešla ve tři hodiny, po nich, v půl páté, starší – ale pouze družstvo B, A se nedalo dohromady, jelikož probíhalo přijímací řízení na střední školy. Jednotlivá družstva měla možnost vyzkoušet si konečně postavení základny na reálném platě a hlavně roztáhnout hadice až k terčům. Mladší B si to takto „naživo“ vyzkoušelo úplně poprvé a nebyla nouze o vtipné momenty – vše zapojeno a všichni špunti uhánějí k terčům bez hadic, místo spojení půlspojek pouze zastrčené zuby k sobě a hadice se postupně po cestě rozpadají, některé zajímá vše kolem, kde co lítá, ale spoje hadic ne… Po velkém přemlouvání a naléhání dětí, jsme jako vedoucí podlehli a dovolili alespoň dva útoky s vodou.
20.4.2016 – dnes proběhl mimořádný trénink družstva mladší A, které se zúčastní soutěže ve Skutči. Počasí nám kupodivu přálo, nepršelo, ale teplo také nebylo. Děti však byli nadšené a natěšené, a tak po několika suchých pokusech došlo i na trénink s vodou. V tomto družstvu mají nového člena na pozici béčkaře a musíme uznat, že jim to opravdu klape.
22.4.2016 – konečně slunce a docela teplo. Mladší družstva nastoupila ve tři hodiny, udělala si krátkou rozcvičku a pak mohlo vše vypuknout. Družstva A i B se střídala nejprve na suchých startech. Poté si družstvo A vyzkoušelo několik útoků s vodou. Foukal vítr přímo proti terčům, takže jsme byli mokří snad úplně všichni. Po výměně družstev začalo družstvo A s Janou nácvik štafety dvojic, která je nedílnou součástí soutěže ve Skutči. Družstvo B – naši nováčci, si nejprve zkoušeli, nebo spíše jenom pozorovali, stavbu základny. Zkoušeli spojování jednotlivých spojů, náběhy a v závěru došlo i na vodu. Děti byli nadšené a zároveň řekněme i vyděšené z toho, co voda všechno dokáže a jakou má sílu. Malé ručičky ale stále ještě nespojí nadoraz půlspojky, takže každou chvíli se hadice rozpojili a děti vypadali jako malí vodníčci. V půl páté nastoupila družstva starších. Nejdříve družstvo B, které po několika útocích s vodou přešlo na trénování štafety dvojic. Družstvo starší A se také pustilo do útoků, i když jim dva členové družstva chyběli – místo strojníka nastoupil Jáchym a místo jednoho proudu vedoucí Věra.
29.4.2016 – trénink před čarodějnicemi, všichni staví hranici a připravují vše na sobotní rej a mladí hasiči trénují. V 15:00hod přišla družstva mladších A a B. Již byla kompletně připravena dráha pro štafetu 4x60m a štafetu dvojic. S družstvem A to bylo jednoduché, věděli již, do čeho jdou. Rozdělili se sami k jednotlivým disciplínám a vše si několikrát vyzkoušeli (štafetu dvojic měli natrénovanou již ze Skutče). Horší to bylo s mladším družstvem B, které tyto disciplíny vidělo poprvé. Každý si vyzkoušel vše a poté nastalo rozdělování na jednotlivé pozice a trénování a trénování – šlo to pomalu, některé děti vůbec nechápali, co se po nich chce. Nakonec si ještě několikrát vyzkoušeli požární útok. O půl páté přišlo celé družstvo starších B, straší A se opět nesešlo, někteří se ani neomluvili. Konečné rozhodnutí tedy znělo – na Plamenu bude soutěžit sedmičlenné družstvo B + Martin, Adam a Matěj z družstva A, kteří chodí pravidelně. Klárka s Jáchymem pomůže s přípravou a organizací soutěže. S takto sestaveným družstvem nebyl žádný problém, rozdělení k disciplínám proběhlo v klidu a pak už se jenom zkoušelo a zkoušelo. Požární útok jsme tentokráte vynechali.

Fota ze schůzek ve fotogalerii

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...