Mladí hasiči přivezli první a páté místo z Hasičských piškvorek z Hlinska

Po dlouhých zimních měsících a trénincích na tuto soutěž jsme v sobotu 21. března 2015 vyrazili do Hlinska změřit své síly s dalšími týmy MH v netradičních hasičských disciplínách – v Hasičských piškvorkách.
Princip piškvorek spočívá v tom, že každé disciplíny se účastní pouze tři závodníci daného týmu. V týmu však mohlo být 3 až 9 členů.
Do Hlinska jsme dorazili s předstihem, takže jsme si stihli cestou na závody vyzkoušet i Rákosníčkovo dětské hřiště. Pak už jsme se přesunuli do tělocvičny ZŠ Ležáků. Než vše oficiálně začalo, zkoušeli jsme si ladit formu v disciplínách, které jsme nemohli dostatečně trénovat ve Ždírci.
Závody začaly v 10 hodin společným nástupem deseti týmů přípravky, třinácti týmů mladších žáků a dvaceti týmů starších žáků.
My jsme se zapojili do kategorie „mladší žáci“ s následujícími družstvy:

Ždírec n. D. 1 -  Eliška Pátková, Barbora Polová, Pavlína Havelková, Marek Pol a Jirka Blažíček.
Ždírec n. D. 2 – Dominika Štefáčková, Eliška Strašilová, Karolína Mísařová,  Honza Štefáček, Tomáš Andrýsek a Anna Dymáková.

První disciplínou byla „céčkospojovka“ – nová disciplína Piškvorek. Postupně vyběhli za sebou tři závodníci, každý z nich navlékl na připevněnou proudnici céčkovou půlspojku zubama nahoru a druhou půlspojku „nacvakl“ na ni. Potom se spoje postupně zase rozebíraly a pokládaly na stůl. Vstup do soutěže se nám vydařil a obsadili jsme 1. a 6. místo.
Druhou disciplínou byla štafeta 3 x 15 m, kdy se postupně napojovalo lanko na sací koš a následně spojovaly se hadice B a C (pro nás z toho bylo 1. a 5. místo).
Další disciplínou bylo lyžování, v němž trojice (dva po směru a jeden proti směru) měla společně na jedněch lyžích absolvovat 5m trasu ke kuželu a zpět. Naše družstva vyrazila vpřed jako zkušení lyžaři a umístila se na 1. a 6. místě.
Čtvrtou disciplínu jsme na trénincích hodně pilovali a určitě se nám to vyplatilo - na Piškvorkách se nám povedla. Jednalo se o štafetu dvojic. Nejdříve vyběhl první závodník, jehož úkolem bylo uvázat postupně lodní, tesařský a plochý uzel. Následovala dvojice závodníků, kteří napojili hadici na hydrant, roztáhli ji a připojili proudnici. Oběhli kužel a na zpáteční cestě museli hadici odpojit z hydrantu a pečlivě smotat. Umístění - 2. a 4. místo.
Poslední disciplínou byla uzlová štafeta, kdy si každý ze závodníků vylosoval jeden uzel (osmičkový, zkracovačku nebo úvaz na proudnici), který následně uvázal. Obě naše družstva v uzlové štafetě maličko zaváhala, přesto jsme nakonec uzly zvládli bez trestných vteřin a umístili se v této disciplíně na 5. a 10.místě.
Největší nápor na nervy nás však čekal v samotném závěru závodů. Družstvo Ždírec 1 mělo stejný počet bodů jako mladí hasiči z Púchova a dělili jsme se společně o první místo. Hlavní rozhodčí proto rozhodl, že se zúčastníme rozstřelu, jehož vítěz vyhraje celé Piškvorky. Rozstřel spočíval v tom, že z každého družstva jeden závodník rozkulí a roztáhne hadici, oběhne kužel, následně hadici přeloží , smotá a proběhne cílem. Vyslali jsme tedy do boje Elišku Pátkovou a všichni jí moc drželi palce J. Eliška v česko-slovenském souboji zvítězila a patří jí i celému týmu obrovská GRATULACE za získané 1. místo.
Pochvalu si samozřejmě zaslouží i družstvo Ždírec 2, které se umístilo celkově na krásném 5. místě, což proti loňsku znamená zlepšení o pět příček.
Zúčastněni mladí hasiči si zaslouží velkou pochvalu za výbornou reprezentaci, skvělé umístění a za přístup k soutěži. Nemalé poděkování patří díky i vedoucím, kteří se jim věnovali při přípravě na tuto soutěž a na samotné soutěži.
Věřme, že děti neusnou na vavřínech a že další úspěchy se dostaví na nadcházejících akcích a soutěžích, které nás čekají.
Kompletní výsledky 2015 a přehled vítězů z minulých ročníků hasičských piškvorek v Hlinsku zde

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...