Schůzka MH se zdravovědou trochu jinak a tělocvična s MH ze Sobíňova

Schůzka v pátek 20.11.2015 byla až do poslední chvíle pro všechny tajemstvím. Dvě vedoucí a šest dětí přišlo již v 14:45hod, aby vše stihli – namaskovat děti, připravit modelové situace. Maskování jsme si zkoušeli už v týdnu doma, aby nám šla práce pěkně od ruky. Před 16:00hod se začaly scházet ostatní děti. Ty se po příchodu do hasičárny rozdělily na dvě skupiny, určily si vedoucího a čekaly, co bude. První modelová situace byla v garáži – tři děti sami doma a nedovolený vstup do garáže. Zde si jedno z dětí vrazilo do nohy hřebík a praštilo se kladívkem do prstu, na druhé dítě spadla židle a mělo rozražené čelo a třetí se opařilo vodou z rychlovarné konvice a přitom se praštilo do hlavy. Vedoucí první skupiny byla Eliška P., která si vedla opravdu dobře, rozdělila úkoly a věděla co a jak. Bára zase velmi dobře zavolala záchranku a řekla vše potřebné. Některé děti byly z dané situace vyjukané, ale velmi brzy se zapojily a snažily se pomoci alespoň v rámci svých znalostí. Druhá modelová situace se odehrávala na oslavě, kde došlo k velmi silnému popálení předloktí, další člen měl vyvrknutý kotník a střepy v dlani od rozbité láhve a třetí účastník byl předávkovaný léky, zvracel a měl tržnou ránu na hlavě. Zde byli zasahující opravdu v šoku, chvíli jim trvalo než si rozdělili úkoly, záchranku volali až na upozornění. Ošetření bylo nakonec téměř v pořádku, jen zvracející osoba vyvedla všechny značně z míry :-). Po skončení modelových situacích jsme si dohromady řekli, jak má správně vypadat telefonát na záchranku, na hasiče, jaká jsou jednotlivá telefonní čísla, řekli jsme si, co děti udělaly správně, co bylo špatně, jak probíhá resuscitace a vůbec, jak by se děti měly v krizových situacích chovat a že na prvním místě je vždy jen a jen jejich bezpečnost. Poté se děti mohly namaskovat sami mezi sebou. Původní záměr byl, že se i ošetří a domů půjdou čisté. Ale jejich nadšení z maskování bylo obrovské, a tak děti odcházely domů s tržnými ranami na hlavě, pořezanýma rukama, popáleninami a dokonce i s hřebíkem v ruce. Rodiče přicházející si pro menší děti byli před omdlením, když děti uviděli (jak reagovali rodiče dětí, které šly domů sami, netušíme :-)). Doufáme ale, že si děti alespoň něco zapamatovaly a v případě potřeby své znalosti plně využijí.

 

V pátek 27.11.2015 jsme se sešli v tělocvičně a přivítali u nás děti z SDH Sobíňov na přátelském utkání ve vybíjené. Sešlo se nás opravdu hodně – z každého SDH kolem dvaceti dětí + dospělí. Nejprve jsme si zahráli vybíjenou opravdu čistě proti sobě – Sobíňov x Ždírec. Vítěz Sobíňov. Další utkání již byla družstva namíchaná (podle věku dětí), žádná rivalita nebo nepřátelství. Takto jsme sehráli další tři kola a po menší přestávce se vrhli na různé soutěže a volnou zábavu. Dvě hodiny utekly opravdu rychle, takže ještě společné foto, občerstvení a láhev šampaňského pro každé SDH.
Velmi nás těšilo, že mezi dětmi byla zdravá soutěživost, bavily se společně, žádné dělení na Sobíňov a Ždírec, ale ždírecké děti by se měly od dětí z SDH Sobíňov naučit více spolupráce :-).

 Foto z akcí ve fotogalerii

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...