Pět statečných MH se zůčastnilo RSM na Seči

Družstvo ve složení Ája M., Ája Č., Adam, Matěj a Eliška s vedoucími Janou a Luckou za podpory figurantů Lukáše a nemocné Kláry  (zlomený kotník), se vydalo na dvoudení setkání mladých záchranářů na Seć. Je to obdoba dospěláckého podobného setkání, které se koná na přelomu září a října též na Seči.
I když ve Ždírci lilo jako z konve, na Seči bylo nádherné počasí a děti (ale i dospělí) si to užili. Sešlo se celkem 8 týmů - 6 týmů ČČK a 2 týmy SDH. Naše družstvo se mezi "profesionály" neztratilo a odvedlo velmi dobrou práci, za což jsme na ně náležitě hrdí. ČČK je sice nadupaný vědomostmi a odbornými termíny, ale družstva SDH jsou zase praktičtější v reálné situaci v terénu.
V pátek jsme dorazili na základnu kolem čtvrté hodiny, ubytovali se a zmapovali terén a další spoluhráče. Následovala večeře, porady a informace o celé akci. Veškeré situace byly přizpůsobené možnostem dětí.
Ve 21:00hod vše vypuklo první nahlášenou dopravní nehodou, kde na křižovatce smetlo auto řízené opilým mužem skupinu in-line bruslařů. Věřte, že dopravní nehoda působila velmi reálně a pocity byly nepopsatelné. Další "výjezd" byl k hromadné dopravní nehodě tří automobilů. V těchto dvou situacích spolupracovali vždy čtyři týmy dohromady. Do postelí jsme se dostali kolem půlnoci.
Sobotní ráno začalo snídaní v trávě, nástupem, rozdáním instrukcí a map a společným focením. Figuranti byli rozvezeni na svá stanoviště a v 9:00hod začal marathon - trasa měřila 8km a měla 8 různých stanovišť. Na jednotlivá stanoviště jsme se museli dostat pouze za pomoci mapy a navigace (šlo se lesem, kolem vody, po louce, po silnici, jeli jsme člunem). Konkrétně se jednalo o tyto situace:
1/ florbal - zvrtnutý kotník, krvácení z nosu a odřená kolena
2/ stanoviště u přehrady - tonutí, zlomená ruka, řezné rány na noze
3/ táborák - popáleniny rukou a plosek nohou, nadýchání se zplodinami
4/ stanoviště pohádka - Karkulka pokousaná vlkem, Křemílek otrávený houbami, Víla s hřebíkem v noze a Rumcajs se sečnou ráno po sekyrce
5/ cyklisté jedoucí z prudkého kopce - bezvědomí, odřená kolena a žilní krvácení
6/ Santa Klaus - spadl z komína a nadýchal se zplodin, zlomenina nártních kůstek u jeho pomocníka (soby přítomni nebyli)
7/ na dětském hřišti - popáleniny od lana při přetahování, otřes mozku po spadnutí z houpačky
8/ stanoviště obvazové techniky - popáleniny dlaně, zlomenina předloktí a prstů na ruce, žilní krvácení, poranění oka

Jako vedoucí musíme pochválit velmi dobrou organizaci, vše probíhalo podle přesně daného harmonogramu a nikde žádné prostoje a zbytečné čekací doby. Vše se řešilo operativně. Po navrácení všech týmů zpět na základnu (i těch, co se po cestě ztratili), následovalo celkové zhodnocení celé akce, pozdní oběd a odjezd domů. Jen pro zajímavost – cestou na Rescue Marathon bylo v autě slyšet samé štěbetání, brebtání a dohadování se dětí. Cestou zpět bylo ticho – naprosté ticho. Někteří usnuli, hned jak sedli do auta, někteří si v hlavičkách přehrávali situace, které v průběhu dvou dnů zažili.
Myslíme si, že pro děti (i pro nás dospělé) to byla velmi přínosná akce a doufáme, že si z ní děti odnesli alespoň něco málo do praktického života.
Dle vyjádření zůčastněných dětí se tato akce velmi povedla a zážitky a prožitky v nich ponechali velké dojmy. Někteří se těší už na příští rok.

Fota budou dodána později-omlouváme se

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu FIREARENY pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
celý kalendář akcí...