Mladí hasiči na Džekově ranči

Schůzka dne 24.10.2014 začala v hasičárně zcela normálně. Děti si rozcvičili svoje mozkové závity při hře s písmenky. Ze zadaných 8 písmen museli sestavit ve skupinách co nejvíce slov. Je opravdu zajímavé, jaká slova jsou děti schopna sestavit a dohadovat se, že to slovo opravdu existuje a je opravdu české.
Z ničeho nic byl zavelen poplach a rychlé oblékání. Děti do poslední chvíle netušily, kam vyrážíme. Cesta byla tentokráte velmi krátká – na Džekův Ranč. Nejdříve jsme se dostali do stájí, kde jsme si mohli pohladit ustájené koně. Poté nám slečna „od koní“ ukázala, kde mají koně saunu - kde si nahřívají nohy, kde mají uložené krmivo, řekla nám, jak se o koně starat, co všechno potřebují. Po prohlídce vnitřních prostor jsme se vydali ven, kde byli ustájení další koně. Dozvěděli jsme se, že tyto koně musí být venku, protože ve stáji se dusí. Na ranči mají asi 10 koní a každý je jiného plemene. Dále jsme se mohli podívat a děti i vyzkoušet koňský kolotoč, kde se koně učí v klidu chodit, klusat nebo je tento kolotoč využíván i místo člověka, který koně musí každý den venku provést. Následovala návštěva oslíka Matýska, prasátka, oveček, slepic, králíků a daňků. Největší úspěch měl na plné čáře Matýsek (oslík nebo Nepovím :-) ????). Po prohlídce následovalo překvapení pro všechny děti – mohli se svézt na koni ve velké kryté hale, kde se trénují i skoky přes překážky. Po zemi celé haly je písek s kusy látky. To proto, aby koně měli měkčí doskok. Celá plocha se také upravuje vláčením a v létě se zároveň kropí, aby se neprášilo. Tento písek vydrží zhruba 5 let, poté se musí vyměnit. Slečna „od koní“ nás seznámila s tím, jak se máme kolem koně pohybovat, že musíme chodit kolem hlavy, nikdy ne kolem koňského zadku – hrozí úraz kopnutím. Každé z dětí, které se odhodlalo jízdu na koni vyzkoušet, si muselo obléci vestu chránící páteř a také helmu. Postupně si téměř všechny děti vyzkoušeli jízdu na koni, některé i s menším poklusem. Poté jsme se vydali na cestu zpět do hasičárny, kde jsme si ještě prohlédli několik videí z letošních soutěží a probrali organizační věci na další schůzky.
Velké poděkování patří panu Černému za jeho ochotu vzít nás na prohlídku ranče a za svezení se na koni.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu FIREARENY pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
celý kalendář akcí...