Výcvik ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel a výcvik v použití AED a resuscitace osob

V sobotu ráno 21.4.2018 naše jednotka s vozidly CAS 24 MAN a CAS 25 LIAZ vyrazila na vrakoviště do České Bělé, kde proběhl předepsaný společný výcvik s HZS - stanice Chotěboř směna ,,B“. Výcvik byl zaměřený na správné postupy při vyprošťování osob z vozidel pomocí hydraulického zařízení a na poskytnutí předlékařské pomoci. Členové se rozdělili do skupin po čtyřech, každá skupina měla přesně danou situaci dopravní nehody, se kterou se musela vypořádat. Po provedení zásahu vždy následovalo celkové zhodnocení velitelem HZS Chotěboř. Opět jsme získali informace v novinkách ve vyprošťování, prohlédli si konstrukce některých, pro nás méně známých, aut a prakticky jsme vyzkoušeli naše nové vybavení jednotky. Doufejme, že zásahů, kdy bude toto zařízení potřeba, bude co nejméně.
Po návratu z výcviku v České Bělé za námi do naší hasičárny přišel instruktor první pomoci, pan Marek Loudil z firmy AED line. Ten nám vysvětlil, jak správně zacházet s AED, postup při resuscitaci bez i s AED, s pomocí našeho zdravotnického vybavení – s ambuvakem a se zařízením Saturn Oxy. Členové jednotky se rozdělili do skupin po dvou členech a měli za úkol celý postup při zásahu u osoby se zástavou srdečního oběhu popsat a následně provést resuscitaci na figuríně. Celé školení bylo velice zajímavé, poučné a hlavně zaměřené na praktický výcvik. Vzhledem k tomu, že instruktor je profesionální záchranář, proběhlo i vzájemné předání zkušeností z reálných zásahů. Naše jednotka usiluje o zařazení do tzv. systému ,,FIRST RESPONDER“, což znamená, že naše jednotka bude následně vyjíždět společně s ZZS na jejich žádost k situacím (případům), kdy bude předpoklad potřebné resuscitace s využitím právě AED, kde každá minuta hraje velkou roli. Vzhledem k této situaci bylo toto školení nezbytné a potřebné.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...