Pětičlenné družstvo po roce na Rescue Marathonu

I dospělí si umí hrát a chtějí se učit. Ve dnech 26. - 28.9.2014 se v okolí Heřmanova Městce uskutečnil pátý ročník neprofesionálního zdravotnického cvičení Rescue Marathon. Jde o akci, na které si všichni sáhnou na dno psychických i fyzických možností a musí se spoléhat jeden na druhého. Letos se zúčastnilo celkem 14 sborů dobrovolných hasičů a zdravotnických týmů červeného kříže (ČČK Veselí nad Lužnící, ČČK Praha 1, ČČK Karviná, ČČK Blansko, ČČK Chrudim, ČČK Karviná, M-ČČK Ostrava, Záchranný tým Ostrava, SDH Zbraslav, SDH Chrast u Chrudimi, Tým Medici Ústí nad Labem, Tým Medici Děčín, SČK Slovakia a samozřejmě SDH Ždírec nad Doubravou). Celá akce byla pod záštitou Poslanecké směmovny Parlamentu ČR a sponzorů, bez kterých by se tato akce jen velmi těžko dávala dohromady (Tatra, RedBull, Pomáháme Pomáhat, Nadace ČEZ, Madeta, Progress Sportswear, Coca Cola, Městys Choltice, Koli, Baloušek Tisk, Koms Mělník a.s, HZS ČR, Restaurace Zámek Choltice, Strážnické brambůrky).
Vše začalo v pátek dvěma nočními akcemi. Všechna družstva byla rozdělena na dva velké týmy a jednotlivá družstva musela společně komunikovat a řešit danou situaci. První poplach byl vyhlášen kolem 22:00hod a jednalo se o hromadné neštěstí při sesuvu půdy a domu. Byli jsme odvezeni od základny několik km daleko. Situace byla velmi reálná, někteří figuranti měli pouze malá zranění, další zlomeniny, otřesy mozku, zlomeniny pánve,  byla tam také amputace ruky, úmrtí. I když spolu týmy nikdy nespolupracovali, zde se ukázalo, že v krizových situacích táhnou všichni za jeden provaz. Po skončení celé akce proběhlo její zhodnocení jak ze strany zasahujících, tak ze strany hodnotících. Po návratu na základnu byl vyhlášený druhý poplach, tentokráte přímo v areálu základny. Šlo o demonstraci vegetariánů proti „masožroutům“- řešil se otřes mozku, pohmožděné koleno a rameno, tržené rány, poranění břicha i bezvědomí. Celá akce končila kolem 2:00hod ranní a už v 6:00hod byl budíček. Pořádně nasnídat (v duchu hesla „kdo zaváhá nežere“), sbalit svačinu (kdo nemá vlastní zásoby má lehký batoh), pití (toho bylo vždy dostatek), namasírovat nohy, vyfasovat mapy, pokyny a hurá do terénu. V 9:30hod jsme vyráželi na první stanoviště na trase dlouhé 25km, která vedla různým terénem – po silnici, lesem, polem kukuřice, oranicí, loukou... Na celé trase bylo celkem 15 různých stanovišť s úkoly + 1 obědové + 1 svačinové. Daná stanoviště jsme museli najít pouze za pomoci mapy a GPS souřadnic, a to všechno v přesně stanoveném čase. Na přesun mezi jednotlivými stanovišti jsme měli 10 – 25min. Ze stanovišť to byl např. zásah elektrickým proudem + poraněná noha od sekačky, znásilnění malé dívky farářem, pokus o sebevraždu skokem z rozhledy, pád se skály + uštknutí hadem, diabetický záchvat + otrava bobulemi, kopnutí koněm do břicha + rozdrcený nárt, tonutí + popálení medúzou, rvačka ve volební místnosti, useknuté prsty na nohou + přimáčknutí člověka autem ke stromu, dopravní nehoda, popáleniny třetího stupně + Santa nadýchaný kouře, středověká bitva a mnoho dalšího. Celý marathon trval asi 12 hodin, na posledním stanovišti jsme končili před 20:30hod. a všechny týmy byly svezeny zpět na základnu. Tam proběhla očista (u některých), následovala večeře (ta v duchu hesla „kdo pozdě chodí, večeři nejí“) a následovala vzdělávací část marathonu – tři workshopy (sebeobrana zdravotníka, jak se chovat v rojnici a hledání nezvěstných a poslední byla psychohygiena po náročných akcích). Celá vzdělávací akce končila kolem druhé hodiny ranní a poté se lidičky rozdělili do dvou táborů – spánek a zábava. V neděli jsme si přispali do 7:30hod a poté následovalo celkové zhodnocení celého víkendu. V závěrečném hodnocení byl náš tým ve složení Roman, Lukáš, Honza, Ondra a Lucka několikrát hodnocen jako nejlepší v rámci určitých stanovišť. To je důkazem toho, že i dobrovolní hasiči si umí poradit v ryze záchranářském cvičení a jsou tak dobře připraveni poskytnout první pomoc a psychickou podporu.

Fotky budou dodána později.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...