Výroční valná hromada 2017

Hodnocení předešlého hasičského roku se již tradičně konalo v sále kulturního domu v Horním Studenci, tentokráte 14.ledna. Zúčastnilo se mnoho členů i hostů - zástupci okolních sborů, města Ždírec nad Doubravou a okresního sdružení hasičů Havlíčkův Brod.
Jako první nás seznámil s činností výjezdové jednotky velitel sboru. Výjezdová jednotka byla v roce 2016 povolána celkem k 63 událostem, u kterých se vystřídalo 22 členů JPO. Jednotka vyjela k 13 požárům – např. požár nákladního automobilu u obce Údavy, dále  požár osobního vozidla v areálu fotbalového stadionu ve Ždírci nebo požár trávy po průjezdu parního vlaku v Sopotech. Zde bylo nutné podhrabat a protáhnout hadicové vedení pod kolejemi. Jednotka zasahovala také u 23 dopravních nehod. Poslední nehoda na křižovatce u Lázničků se stala 11. října v ranních hodinách, v den, kdy došlo k předání stavby nové světelné křižovatky. Další dopravní nehody se řešili např. na silnici k Dlouhému nebo Bílku, z důvodu objízdné trasy i k Oudoleni a Jitkovu. Tragicky skončila srpnová nehoda na železniční trati v Sobíňově, kdy došlo k přímému střetu osoby s vlakem. Výjezdová jednotka plnila také technickou pomoc -  likvidace bodavého hmyzu, odstranění popadaných stromů z komunikace, asistence složkám IZS, otevření uzamčených prostor, kde hrozilo nebezpečí prodlení. Kuriózní výjezd na záchranu zvířete byl vyhlášen 1. srpna a šlo o odchyt netopýra ve sprchovém koutě jednoho z bytů. Jednotka se zúčastnila námětového cvičení na peletárně v areálu firmy Stora Enso, členové jednotky prošli školením pro velitele, strojníky, nositele dýchací techniky, zdravovědou nebo školením ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, proběhlo i školení záchrany na laně. Ani různé soutěže nejsou pro naše členy jednotky cizí – zúčastnili se okrskové soutěže, tradičně netradiční soutěže v Údavech a na Kohoutově a již po čtvrté byli aktéry zdravotnickéh­o cvičení Rescue Marathon v Heřmanově Městci. Jednotka byla dovybavena druhou automobilovou cisternou na podvozku MAN.
Daším bodem byla zpráva o kulturní činnosti sboru. Jako každý rok jsme začali tradičním hasičským plesem, dále to bylo pálení čarodějnic s doprovodným programem, ve spolupráci s informačním centrem Ždírecký okruh, s ASPV dětský den, dále taneční zábava, zajištění zázemí pro akci ,,BĚH ZA NOVÝM ÚSMĚVEM“. Sbor pořádal také postupovou soutěž okrsku č.4 a oblastní postupové  kolo mladých hasičů, na soutěži PS8 v Údavech  bojovala dvě družstva, na Kohoutově jedno, zúčastnil se oslav 110let SDH Možděnice, zástupci sboru navštívili Ždíreckou MŠ v rámci akce ,,HASIČI ČTOU DĚTEM“, uspořádali besedy v preventivní výchově pro mládež.
Následovala zpráva o činnosti mladých hasičů. Činnost mladých hasičů je rok od roku pestřejší, děti se nevěnují pouze hasičině. Kromě soutěže v požárním útoku ve Skutči, v Hlinsku a obou kol hry Plamen se děti zúčastnily také tradičního šestikolového Havlíčkobrodského turné v požárním útoku. Přes velice silnou konkurenci všechny čtyři družstva obstály na výbornou a mladší družstvo A skončilo v celkovém hodnocení na 1. místě ze 42 družstev a vyhrálo celé turné. Kromě tréninků a soutěží si užili mladí hasiči např. plavby na Dračích lodích, přespání v hasičské zbrojnici i v přírodě, na podzim běhali pro nadaci Za novým úsměvem, shlédli muzikál Děti ráje, vyzkoušeli si poskytnutí první pomoci při reálně maskovaných zranění a své znalosti zúročili na víkendovém soustředění v Kutné Hoře společně s kamarády z ČČK Praha, navštívili Kostnici, zahráli si různé hry a mnoho nového se naučili. Pětičlenná hlídka se zúčastnila v září dvoudenního zdravotnického Rescue Marathonu v Heřmanově Městci. Samotná trasa měla téměř 10km a některé úkoly se plnily i v průběhu noci.
Poté jsme si mohli poslechnout úspěchy i neúspěchy soutěžního družstva žen, které se každoročně umisťuje na nejvyšších stupních vítězů. Za celou dobu své činnosti vybojovaly šest mistrovských titulů v Havlíčkobrodské Rebel lize, pouze jeden rok byly na místě druhém. Rok 2016 byl právě tím rokem vítězným. Zpráva o činnosti byla doplněna, stejně jako zpráva mladých hasičů, o videoprezentaci.
V konečné diskuzi pak promluvili hosté a výroční valná hromada byla zakončena přáním klidného roku 2017 a následná zábava pokračovala do brzkých ranních hodin.

únor

HASIČSKÝ PLES

Sobota 17. 2. 2018, sokolovna Krucemburk od 20h, hraje kapela NAZ5, vystoupení pole dance studio INTIMITE Pardubice, hra o hodnotné ceny, občerstvení více...
celý kalendář akcí...