Tým SDH na tradičním záchranářském maratonu

Pětičlenné družstvo dobrovolných hasičů ve složení Roman, Lukáš, Honza, Ondra a Lucka strávilo víkend od 25.9.2015 do 27.9.2015 v Kostelci u Heřmanova Městce (+ také figuranti Jana, Klára, Jáchym a Ondra). Tam se konal již 6. ročník zdravotnického cvičení RescueMarathon 2015, kde si všichni sáhnou až na dno svých sil a musí spoléhat jeden na druhého. Týmy se sjeli z celé republiky a dva ze Slovenska. Celkem bylo 16 týmů -  za ČČK: Brno-město, Opava, Ostrava, Olomouc, Štětí, Veselí nad Lužnicí, Tábor a týmy z Bratislavy a Žiaru nad Hronom, členů sborů dobrovolných hasičů z Prahy-Zbraslav, Chrast u Chrudimi, Ždírec nad Doubravou, Hrochův Týnec a mediků z Ústí nad Labem a Děčína + tým figurantů, protože jeden tým na poslední chvíli odřekl.
Příjezd družstev byl po 17:00hod, registrace, ubytování, klobáska k večeři. Celá akce začala v pátek ve 20:00hod zahájením, přivítáním garanta první pomoci, MUDr. Karla Böhma a následovaly porady. Jednotlivé týmy se letos mohly zúčastnit workshopů zaměřených na práci s fixačními pomůckami – krčními límci a vakuovými dlahami.
Kolem půlnoci začala první noční modelová situace – simulace povodní a provoz krizového evakuačního centra. Týmy se museli postarat asi o 50 různě zraněných figurantů a postavit protipovodňovou hráz z pytlů s pískem. Druhá modelovka byla v Domově důchodců, kde se personál o své klienty nestaral, byli zanedbaní, potřebovali nejen zdravotní, ale i sociální pomoc. Celá noční akce skončila kolem 3hod ranní a budík zvonil již v 6hod. Snídaně, nástup, rozdání map, společné focení. Vše pak začalo v 8hod rozvozem týmů na jednotlivá stanoviště, kterých bylo 20, rozmístěných na trase v délce 22km (někteří těch km našli i více).  Trasa byla obtížná, převýšení veliké, z kopce do kopce. Na posledním stanovišti jsme byli ve 21:00hod. Zvláštností bylo také 8 dvojstanovišť, kde spolupracovaly vždy dva týmy dohromady. Na každém stanovišti byl přítomný hodnotící, který celý zásah vyhodnotil, řekl chyby, pochválil. Na některých (psychicky náročných) stanovištích byly také přítomny pracovnice Linky bezpečí. A nyní jednotlivá stanoviště: otrava houbami, kdy tým musel získat informace o situaci od člověka ve stresu, potrat a agresivita vůči náhradní matce, přírodovědci při sběru exponátů v lese, hromadná nehoda dětí při in-line závodech dětí, výbuch v domácnosti, nehoda sanitky a pacient po operaci s vyhřeznutými střevy, nepodařený kurz přežití, překotný porod v autě, postřelení myslivci, případ domácího násilí a telefonická asistovaná neodkladná resuscitace pro vedoucí týmu. Na dvojstanovištích to byla: autonehoda ozbrojených lupičů s dodávkou, rvačka na pohřební hostině, popáleniny u většího množství lidí, pád ze skály, auto na rallye vlétlo mezi diváky a potyčka mezi odpůrci těžby dřeva a těžaři. Daná stanoviště jsme museli najít pouze za pomoci mapy a GPS souřadnic v přesně stanoveném čase. Po skončení maratonu jsme si dali večeři, někteří využili mobilní sprchy a kolem 23hod začaly workshopy osobní psychohygieny a po nich volná zábava. V neděli ráno už jenom snídaně, celkové zhodnocení (na jednotlivých stanovištích jsme jako tým byli hodnoceni velmi dobře) a hurá domů.
Celý marathon byl opět pod záštitou předsedy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky poslance Romana Váni. A samozřejmě nic nejde bez sponzorů. Tentokráte to byly: Nadace Vodafone ČR, společnost Chládek&Tintěra závod Pardubice, JaGas.r.o, KOMS Mělník a.s., Coca-Cola, Redbull, Hartmann-Rico, Unilever ČR, Loap, Skladovací a opravárenská zařízení HZS České republiky-sklad Skuteč, SDH Heřmanův Městec, SDH Načešice, SDH Kostelec u Heřmanova Městce a sdružení Rescueinfoz.s.

Kalendář akcí

duben
30
2024

Pálení čarodějnic

Dne 30. 4. 2024 s příletem od 17h proběhne v areálu Fire arény u ČOV pálení čarodějnic s programem pro malé i velké čarodějky a čaroděje více...
červen
1
2024

DISCO PARTY

1. červen 2024 od 20h, DJ Martin Hovorka moderátor radia KISS, Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
červen
9
2024

2. kolo Havlíčkobrodského turné mladých hasičů

9. červen 2024, start závodu 9:45, místo: Fire aréna u ČOV Ždírec nad Doubravou více...
celý kalendář akcí...